7-24 HİZMETİNİZDEYİZ BİZİ ARAYIN 7-24 HİZMETİNİZDEYİZ BİZİ ARAYIN 7-24 HİZMETİNİZDEYİZ BİZİ ARAYIN 7-24 HİZMETİNİZDEYİZ BİZİ ARAYIN

İşitme Cihazı

İşitme cihazı Nedir? Nasıl Çalışır?

İşitme cihazı temel olarak ortamdaki sesleri yükselterek işitme güçlüğü çekenin ses duymasını sağlayan bir cihazdır.
İşitme cihazı temel olarak ortamdaki sesleri yükselterek işitme güçlüğü çekenlerin duymasını sağlayan bir cihazdır. Cihazın mikrofonuna, herhangi bir ses sinyali basıncı oluştuğunda mikrofonun içinde bulunan diyafram titreşir bunun sonucunda gerilim elde edilir ve lineer ses elektriksel sinyale dönüşür. Elde edilen elektriksel sinyal dijital sinyal proseste kompresyon algoritmalarına tabi tutulur, dönüşüme, değişime uğrayarak, çevre sesleri ve gürültüler baskılanır bunun sonucunda daha saf ses elde edilir. Dijital proses işlemesinden sonra, sinyal sistemin son bağlantısı olan Hoparlör aracılığıyla tekrar dijitalden lineer sese dönüşür. Hoparlör, kendisine ulaşan elektrik sinyallerini, tekrar ses dalgalarına çeviren bir transducer olarak görev yapar. Hoparlörde tekrar akustik enerjiye çevrilen sinyaller kişinin kulağına iletilir ve böylece işitme güçlüğü çekenin duyması sağlanır.
İşitme cihazı, işitme kaybının ilerlemesini veya gerilemesini sağlamaz. Sadece işitme kayıplının işitmesini ve günlük yaşantısını kolaylaştıracak yardımcı bir cihazdır.
Dijital işitme cihazlarında temel prensip, akustik enerji olan ses sinyallerini elektrik sinyaline çevirip, dijital işlemcide işleyerek doğala en yakın sesi oluşturur ve işitmesi zayıflayanların daha rahat işitmelerini sağlar. Yapılan bilgisayar bağlantısıyla da cihaz, işitmesi zayıflayan kişinin işitme kaybına ve isteklerine uyacak biçimde uyarlanır.
İşitme cihazı Hangi Durumlarda Kullanılırlar?
Kişide mevcut işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı veya düzelme ihtimali olsa bile özellikle ameliyatların riskli bulunması durumunda işitme cihazı kullanılır. Her iki kulakta işitme kaybı varsa işitme cihazı her iki kulakta kullanılır. İşitme kaybının sabit ve kalıcı olması durumunda işitme cihazı kullanmak zorunludur. İşitme kaybına yönelik farklı elektro akustik aparatlar içinde en rahat, en risksiz ve maliyeti en düşük olan işitme cihazıdır. İşitme cihazı uzmanı işitme kaybına göre cihaz seçimi yapacaktır. İşitme cihazından faydanın sağlanamaması durumunda Koklear gibi farklı elektro akustik ürünlerine yönlendirebilir.

İşitme Cihazı Nasıl Seçilir?

İşitme cihazına karar verilirken belirli kriterler göz önünde tutulur. İşitme kaybının derecesi, işitme kaybının hangi frekanslarda olduğu, konuşmayı anlama derecesi, kulaktaki işitme sorunun olduğu alanı, kulak kanalının anatomik yapısı, kulaktaki patolojik durum, işitme cihazı kullanma yeteneği gibi durumlar göz önünde bulundurulur.
İşitme cihazını hangi Kulağa Takmak Gerekir?
İşitme kaybının olduğu kulağa işitme cihazı takılır. Her iki kulakta işitme kaybı varsa her iki tarafa takılır. Çift taraflı cihaz kullanmanın yönlülüğü tespit etmek, gürültüde rahat anlamak, ses kaynağını rahat takip etmek, ses farklarını anlamak ve ses mesafesini tahmin etmek gibi onlarca faydası bulunmaktadır. Çift taraflı işitme kaybı olduğu halde tek tarafta işitme cihazı kullanmak kişiyi doğal olan ses dünyasından uzaklaştırır, diğer kulağın tembelleşmesine neden olur.

Nasıl Cihaz Alabilirim?

Ülkemizde işitme cihazı alabilmek için mutlaka kulak burun boğaz hekiminin hastanın işitme cihazı kullanması gerektiğini belirten reçete yazması ile gerekmektedir. Hasta sosyal güvenlik kurumundan almayacaksa bu reçete ile cihazını alabilir. Cihaz alımını sosyal güvenlik kurumu ile yapacaksa ise 1 ‘i kulak burun boğaz hekimi olmak üzere 3 hekimin imzasının bulunduğu işitme cihazı sağlık kurul raporu çıkarması gerekmektedir.

SGK Katkı Payı Ödeme Fiyatları

•SGK en son güncellenen işitme cihazı ödemelerinde emeklilere 1012.50 tl ödeme yapmaktadır.
•Çalışanlarda sgk lılarda ise 810 tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk son güncellenen işitme cihazı velisi çalışan sgk lı 0-4 yaş çocuklar için 1,458tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk son güncellenen işitme cihazında velisi emekli 0-4 yaş çocuklar için 1,640.25 tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk son güncellenen velisi çalışan sgk 5-12 yaş için 1,296tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk son güncellenen velisi emekli 5-12 yaş için 1,458tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk son güncellenen velisi sgk lı 13-18 yaş
arası 1,215 tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk son güncellenen velisi emekli 13-18 yaş arası için 1,366,87 tl ödeme yapmaktadır.
•Sgk işitme cihazı ödemeleri hastalara değil işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerine yapmaktadır.

×

Görüşme Başlatın

×